Investeren in zonnepanelen vanaf 2021

De laatste maanden werden vele installateurs overspoeld met aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen in 2020. Wij deden voor u de test en vergeleken de investering met en zonder het systeem van de terugdraaiende teller.

De investering in 2020

Na het plaatsen van zonnepanelen begin je met het opwekken van je eigen energie. Deze energie gebruik je overdag gedeeltelijk zelf en de overschot gaat het net op. Wanneer de zon onder gaat of de oriëntatie niet helemaal zuidelijk ligt, haal je de overschot van jouw eigen energie terug van het net. Hiervoor betaal je een vast bedrag op jaarbasis nl. het welbekende prosumententarief. Wanneer je opbrengst is afgestemd op het verbruik, zal je jaarlijks hetzelfde bedrag betalen (indien het prosumententarief niet wijzigt).

De investering in 2021

Na het plaatsen van zonnepanelen krijg je een premie op basis van de grootte van de installatie. Vanaf nu betaal je geen prosumententarief meer. Het directverbruik of eigenverbruik (het verbruik dat rechtstreeks in jouw toestellen gestoken wordt) is volledig gratis. De elektriciteit die je op het net steekt, krijg je in mindering voor de energie die je later terug afhaalt. Dit wil zeggen dat hiervoor enkel de taksen worden gerekend. Dit zal de voornaamste kost zijn.

Kortom: hoe meer je zelf kan verbruiken, hoe korter de terugverdientijd. Gemiddeld ligt het eigenverbruik bij particulieren rond de 25 tot 35%. Dit kan je eenvoudig omhoog krijgen door het plaatsen van een batterij of je toestellen slim te sturen.

De investering in 2021 met een eigenverbruik van 25% en de premie, is nagenoeg even vlug terugverdient als de investering in 2020 met een terugdraaiende meter.

Conclusie

Ondanks dat het systeem van de terugdraaiende teller nog net iets voordeliger is met een laag eigenverbruik, zal het nieuwe systeem voor de bewuste zonnepaneleneigenaar even voordelig of voordeliger kunnen uitkomen zolang de premie strekt.

Aangezien de planning voor 2020 ondertussen al een tijdje vol zit, is 2021 zeker een evenwaardig alternatief voor het plaatsen van zonnepanelen.