Digitale meters en zonnepanelen

Na heel wat onduidelijkheden, heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt rond de uitrol van de digitale meter bij zonnepaneleneigenaars. De uitrol van de digitale meters kan zoals gepland vanaf 1 juli 2019 starten bij eigenaars van zonnepanelen.

Het huidige voorstel van verplichte installatie bij zonnepaneleneigenaars dat nog goedgekeurd moet worden door het Vlaams Parlement en VREG heeft impact op 2 luiken.

Luik elektriciteitsprijs

Mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd voor 31 december 2020 zouden voor 15 jaar in een compensatieregeling vallen te rekenen vanaf het moment van de indienstname van de installatie. Deze compensatieregeling houdt in dat het systeem van de terugdraaiende teller behouden blijft voor het luik elektriciteitsprijs.

Bij installatie van een digitale meter bij zonnepaneleneigenaars blijft het systeem van de terugdraaiende teller behouden voor het luik elektriciteitsprijs. Uw digitale meter draait dan visueel niet meer terug, maar u behoud het voordeel zoals dat bij een terugdraaiende teller was. In de zomer wekt u meer elektriciteit op dan u verbruikt, dit overschot wordt dan in de winter aangesproken (een moment waarop u zonnepanelen minder opwekken dan wat u verbruikt). U blijft het voordeel behouden dat u de elektriciteit die u zelf hebt opgebouwd, niet moet betalen aan de leverancier. U neemt dit dan af van het overschot dat u in de zomer hebt opgebouwd.

Luik distributienettarieven

Naast de prijs van de elektriciteit, betaalt u ook nog voor het gebruik van het net. Hoe de nettarievenvia de digitale meter aangerekend worden, zowel voor gezinnen met als gezinnen zonder zonnepanelen, is de bevoegdheid van de VREG.

Mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd voor 31 december 2020 hebben de keuze:

  • ofwel kiezen ze ervoor om 15 jaar in een compensatieregeling  te vallen te rekenen vanaf het moment van de indienstname van de installatie. Deze compensatieregeling houdt in dat het systeem van de terugdraaiende teller met prosumententarief behouden blijft voor het luik distributienettarieven.
  • ofwel kiezen ze voor de aanrekening van een distributienettarief op basis van de werkelijke hoeveelheid elektriciteit die u van het net afneemt. Met een digitale meter worden uw afname en injectie apart gemeten en zal u nettarieven betalen op basis van alle elektriciteit die u van het net afneemt. Het wordt dan belangrijk om zoveel mogelijk elektriciteit te verbruiken op het moment dat uw zonnepanelen deze opwekken en dus zo weinig mogelijk af te nemen van het net. Dat heet zelfconsumptie of direct verbruik. Hoe meer zelfconsumptie, hoe minder afhankelijk u bent van het distributienet en hoe minder distributiekosten u betaalt. De mate van zelfconsumptie en het effect van die digitale meter op het distributienettarief dat u als zonnepaneleneigenaar zal moeten betalen, is moeilijk in te schatten. Daarom ontwikkelde de VREG een simulator zodat een zonnepaneleneigenaar een inschatting krijgt van de impact van de plaatsing van een digitale meter.

Personen die vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen installeren, kunnen niet kiezen voor de de compensatieregeling van 15 jaar. Ze zouden gebruik kunnen maken van een ‘terugleververgoeding’. Prosumenten die het teveel aan opgewekte stroom op het distributienet zetten, zullen daarvoor een vergoeding kunnen krijgen. Wie vandaag al zonnepanelen heeft en dus 15 jaar recht heeft op het voordeel van een terugdraaiende teller, kan op elk moment overschakelen naar deze nieuwe terugleververgoeding.

Bron: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/elektriciteit-en-aardgas/de-digitale-energiemeter

50 kVA

Voor een nieuwbouw magazijn te Jabbeke werden 152 Jinko 445Wattpiek panelen geplaatst.

152 Jinko Tiger 445Wp
Alles werd ter plaatse gemonteerd

Voor de ballast werd de software gebruikt van onze fabrikant (k2).

Fronius Wattpilot

De klant koos een houten statief om op te gaan in de omgeving.

De Fronius wattpilot kan worden opgevolgd in de solarweb app.
Hierbij komt alles samen in 1 overzichtelijk portaal van Europese bodem.

Met deze lader kan de klant tot 22kW laden per uur. (indien de wagen dit ondersteunt).

Gegevensbeveiliging in PV systemen?

Gegevensbeveiliging is een cruciaal onderwerp voor alle infrastructuur, inclusief PV-systemen. Met de laatste media-aandacht in België krijgt dit onderwerp eindelijk de aandacht die het verdient. Bij Fronius zijn ze meer dan blij dat u als klant bij hen aan de veilige kant zit – dankzij onze gecertificeerde beveiligingsstandaarden die ze hebben ingesteld. 
Waar we vooral trots op zijn? De servers staan in Oostenrijk en de cloud computing-faciliteiten bevinden zich alleen in Europa. Dit onderscheidt Fronius van de concurrentie.

Lees het volledige bericht via onderstaande link:

Beveiliging waarop u kunt vertrouwen met Fronius – hoge beveiligings- en kwaliteitsstandaarden

Chinese omvormers domineren wereldwijd

Afgelopen dinsdag (28/11) bleek dat Chinese omvormers wereldwijd en ook in België de markt domineren. Hierdoor geven we de macht aan China om ons elektrisch net sterk te kunnen beïnvloeden. Sinds mei 2023 zijn meer dan 50% van de zonnestroom installaties in België geplaatst met een Chinese omvormer.

Als installateur van zonnepanelen werken wij al geruime tijd met de merken Fronius en SMA. Beide merken zijn van Europese bodem. Onze voorkeur gaat steeds uit naar Fronius die zowel met hun productie als met hun data in Europa blijven. Daarnaast plaatsen wij nog steeds het duitse SMA. Een vaste waarde in de solar industrie.

De keuze wordt steeds bepaald door de klant. Wij kiezen bewust voor Europese merken. We merken dat het prijsverschil voor velen doorslaggevend is. Onze klanten kiezen bewust voor kwaliteit van ‘eigen bodem’ ook al betalen ze iets meer dan de doorsnee Chinese tegenhangers. Wij ondervinden dat de service bij de Europese merken een stuk sneller en beter is dan bij de Chinese merken.

Als meerdere installateurs onze visie delen, zal de machtspositie van China op ons elektriciteitsnet afnemen.

Meer info over de Chinese invloed op de solar industrie op VRTNWS .

Interesse in onze werking met Europese merken? Vraag dan vandaag nog een offerte op maat aan.

Fronius verlengt de garantie

Tot 10 jaar gratis garantie
voor Fronius omvormers ≤ 12,5 kW
Beste klant,
We zijn verheugd u te kunnen informeren dat vanaf 1 september 2023 alle Fronius omvormers tot 12,5 KW (inclusief) kunnen profiteren van 10 jaar garantie bij eenvoudige registratie!

Wat verandert er?
Na de registratie van uw Fronius omvormer op Solar.web wordt de initiële garantie van 2 jaar uitgebreid naar 5 jaar Fronius Warranty Plus. Deze uitbreiding dekt niet alleen de materiaalkosten, maar ook de arbeids- en transportkosten in geval van een beroep op de garantie.

5 wordt 10
En dat is nog niet alles: na de periode van Fronius Warranty Plus profiteert u automatisch van 5 extra jaren Fronius Warranty, die alle materiaalkosten blijven dekken.
> Link naar de Fronius-website  

De nieuwste Bauer panelen

Onze Duitse fabrikant van zonnepanelen heeft onlangs de zonnepanelen een boost gegeven.

Wat is er nieuw?

Vermogen

Full black panelen zijn van een vermogen van 400Wp gestegen naar 405Wp.

De witte backsheet panelen zijn van een een vermogen van 405 Wp gestegen naar 410 Wp.

Voor beide panelen wordt er tegen het einde van 2023 nog een stijging in vermogen verwacht. Bij de stijging van het vermogen is de grootte van het paneel gelijk gebleven.

Presteatie van de panelen

De vermogensgarantie is opgetrokken naar 87,2% vermogen na 25 jaar. Dit is een sterke stijging tov hun voorgangers.

De productgarantie blijft echter 20 jaar.