Digitale meters en zonnepanelen

Na heel wat onduidelijkheden, heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt rond de uitrol van de digitale meter bij zonnepaneleneigenaars. De uitrol van de digitale meters kan zoals gepland vanaf 1 juli 2019 starten bij eigenaars van zonnepanelen.

Het huidige voorstel van verplichte installatie bij zonnepaneleneigenaars dat nog goedgekeurd moet worden door het Vlaams Parlement en VREG heeft impact op 2 luiken.

Luik elektriciteitsprijs

Mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd voor 31 december 2020 zouden voor 15 jaar in een compensatieregeling vallen te rekenen vanaf het moment van de indienstname van de installatie. Deze compensatieregeling houdt in dat het systeem van de terugdraaiende teller behouden blijft voor het luik elektriciteitsprijs.

Bij installatie van een digitale meter bij zonnepaneleneigenaars blijft het systeem van de terugdraaiende teller behouden voor het luik elektriciteitsprijs. Uw digitale meter draait dan visueel niet meer terug, maar u behoud het voordeel zoals dat bij een terugdraaiende teller was. In de zomer wekt u meer elektriciteit op dan u verbruikt, dit overschot wordt dan in de winter aangesproken (een moment waarop u zonnepanelen minder opwekken dan wat u verbruikt). U blijft het voordeel behouden dat u de elektriciteit die u zelf hebt opgebouwd, niet moet betalen aan de leverancier. U neemt dit dan af van het overschot dat u in de zomer hebt opgebouwd.

Luik distributienettarieven

Naast de prijs van de elektriciteit, betaalt u ook nog voor het gebruik van het net. Hoe de nettarievenvia de digitale meter aangerekend worden, zowel voor gezinnen met als gezinnen zonder zonnepanelen, is de bevoegdheid van de VREG.

Mensen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd voor 31 december 2020 hebben de keuze:

  • ofwel kiezen ze ervoor om 15 jaar in een compensatieregeling  te vallen te rekenen vanaf het moment van de indienstname van de installatie. Deze compensatieregeling houdt in dat het systeem van de terugdraaiende teller met prosumententarief behouden blijft voor het luik distributienettarieven.
  • ofwel kiezen ze voor de aanrekening van een distributienettarief op basis van de werkelijke hoeveelheid elektriciteit die u van het net afneemt. Met een digitale meter worden uw afname en injectie apart gemeten en zal u nettarieven betalen op basis van alle elektriciteit die u van het net afneemt. Het wordt dan belangrijk om zoveel mogelijk elektriciteit te verbruiken op het moment dat uw zonnepanelen deze opwekken en dus zo weinig mogelijk af te nemen van het net. Dat heet zelfconsumptie of direct verbruik. Hoe meer zelfconsumptie, hoe minder afhankelijk u bent van het distributienet en hoe minder distributiekosten u betaalt. De mate van zelfconsumptie en het effect van die digitale meter op het distributienettarief dat u als zonnepaneleneigenaar zal moeten betalen, is moeilijk in te schatten. Daarom ontwikkelde de VREG een simulator zodat een zonnepaneleneigenaar een inschatting krijgt van de impact van de plaatsing van een digitale meter.

Personen die vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen installeren, kunnen niet kiezen voor de de compensatieregeling van 15 jaar. Ze zouden gebruik kunnen maken van een ‘terugleververgoeding’. Prosumenten die het teveel aan opgewekte stroom op het distributienet zetten, zullen daarvoor een vergoeding kunnen krijgen. Wie vandaag al zonnepanelen heeft en dus 15 jaar recht heeft op het voordeel van een terugdraaiende teller, kan op elk moment overschakelen naar deze nieuwe terugleververgoeding.

Bron: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/elektriciteit-en-aardgas/de-digitale-energiemeter

Onze technieker @work

Met BYD kunnen we batterijen aanbieden op maat van elke klant.
Hier werd een BYD 19,3kWh batterij geplaatst met een Fronius Symo GEN24+ 10.0 omvormer en 28 Bauer 405 Wattpiek panelen.

Jaarlijks zomerverlof

Solar recharge

Vanaf maandag 11 juli tot en met 24 juli zijn we er even tussenuit.

Op 25 juli zijn we er terug met opgeladen batterijen.

Voor installaties in 2022 zitten wij zo goed als volzet. Wens je graag een offerte voor zonnepanelen in 2023 neem dan vrijblijvend contact op.

Belastingvoordeel van 45% voor intelligente laadpaal.

De markt van de elektrische wagens loopt op wieltjes. Hierbij volgen de laadpalen aan een snel tempo.

Vanaf 1 september krijg je als particulier een belastingvoordeel van 45% voor het plaatsen van een intelligente laadpaal.

De voorwaarden:

  • Nieuwstaat is vereist
  • Levering en plaatsing
  • Ook voor huurders
  • Intelligente laadpaal
  • Verplichte keuring door erkend keuringsorganisme
  • Groene stroom
  • 1 kans
  • Aangekocht tussen 1/09/2021 en 31/08/2024
    • 2021 – 2022: 45%
    • 2022 – 2023: 30%
    • 2023 – 2024: 15%

Bauer full black

Bauer black

Oost-west installaties zijn de nieuwe norm. 11 panelen verdeeld over 2 dakvlakken.

Bauer 365 Wattpiek full black.

Wees de warmte voor!

Gedaan met puffen en zweten in de zomer. Met een lucht – lucht warmtepomp hou je gedurende de zomer het huis koel. Wij helpen je voor de juiste keuze te maken om het meest optimale binnenklimaat te bekomen.

Naast het comfort van een ideale temperatuur, zuivert een lucht – lucht warmptepomp de lucht voor jou.

Vraag tijdig een offerte aan.

BYD batterij

Met een batterij hou je uw eigen productie bij om de nacht te overbruggen. De Fronius Gen 24 omvormer als hart van de installatie met actieve koeling. Met een jaarverbruik van +- 12 000 kW geraakt deze klant de volledige nacht door met een 16,6 kW batterij.