De digitale meter bij zonnepaneleneigenaars

Tegen het einde van 2022 krijgen alle zonnepaneleneigenaars een digitale meter in huis. Deze weigeren heeft geen enkel nut. Voor allen wie zonnepanelen plaatst voor het einde van 2020 geldt dat de digitaal virtueel blijft terug draaien gedurende een 15 jaar(let op: de VREG is hieromtrendt aan het procederen, meer info vindt u op hun website).

Een digitale meter werkt met twee (enkelvoudige meter) of vier meters (dag en nacht meter). Beide hebben zowel een afname meter als een injectie meter. Op deze manier kunnen de prosumenten een zelfde tarifering krijgen met digitale meter als met een analoge meter.

De prosumenten hebben momenteel keuze uit onderstaande tariferingen (bron: https://www.vreg.be/nl/de-digitale-meter-bij-zonnepaneleneigenaars ):

  • Digitale meter werkt als een terugdraaiende meter: aanrekening van de nettarieven op basis van het compensatieprincipe met het prosumententarief; dit is de standaard als u geen keuze maakt. 
  • Digitale meter werkt niet als een terugdraaiende meter en de nettarieven worden afgerekend op basis van werkelijke afname. Als u vooral verbruikt als de zon schijnt, is dit voordeliger. 
  • Aan de energiekost en de heffingen verandert de digitale meter niets. Deze worden in beide systemen gecompenseerd.  

Op de website van de vreg kan je zelf een simulatie doen om zo te achterhalen wat voor jou de meest ideale keuze is.

Heeft u interesse in zonnepanelen maar had u graag nog eens deskundig advies gekregen, aarzel dan niet om onze expertise aan te vragen.