Premie voor thuisbatterij

De premie voor thuisbatterijen is afgelopen week goedgekeurd door de Vlaamse regering. Dit zou een aanmoediging moeten zijn voor alle zonnepaneleneigenaars om zo een batterij in huis te halen. Als alle zonnepanelen eigenaars zouden omschakelen naar een thuisbatterij zou ons distributienet op piekmomenten niet overbelast worden.

De meest voorkomende batterijen voor particulieren hebben een capaciteit tussen de 4 en 8 Kw. De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur met een maximum van 3200 euro. Op dit moment ligt de kostprijs van zo een batterij nog torenhoog. Via deze weg wil de Vlaamse overheid een batterij betaalbaar maken.

Let op: Als je aanspraak wil maken op de premie van batterijen, moet je een digitale meter bezitten. Heb je dat niet, blijf je het prosumententarief betalen en heeft de investering geen financieel nut. Met het nieuwe systeem van de VREG in combinatie met een batterij zal je een duidelijk inzicht krijgen op het verbruik van uw huishouden.

De premie geldt enkel voor milieuvriendelijke batterijen en moet geplaatst worden door een erkend installateur. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan krijg je de premie niet.