Slim investeren: Hoe zonnepanelen bedrijven helpen besparen én verduurzamen


Investeren in zonnepanelen voor bedrijven en KMO’s



Waarom Zonnepanelen?

Investeren in zonnepanelen biedt bedrijven en KMO’s tal van voordelen. Zonnepanelen helpen niet alleen om de energiekosten te verlagen, ze dragen ook bij aan een duurzamer bedrijfsimago. De opgewekte zonne-energie kan namelijk direct gebruikt worden voor het opladen van elektrische wagens en de dagelijkse energiebehoeften. Zonnepanelen waren nooit eerder zo efficiënt en goedkoop.


Voordelen van zonnepanelen voor bedrijven:

  • Financiële besparing: Zelf opgewekte energie verlaagt de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet aanzienlijk.
  • Duurzaam imago: Zonnepanelen dragen bij aan het verlagen van de ecologische voetafdruk.
  • Combinatie met elektrische wagens: Ideaal voor het opladen van wagens tijdens zonnige dagen.
  • Korte terugverdientijd: Zonne-energie kan meteen gebruikt worden voor de bedrijfsactiviteiten overdag, wat de terugverdientijd aanzienlijk verkort.

Nieuwe wetgeving en verplichtingen:

Voor bedrijven met een jaarlijks verbruik van meer dan 1 megawattuur, geldt vanaf juli 2025 een verplichting om te investeren in hernieuwbare energie. De eisen voor het vermogen van de zonnepaneleninstallatie worden steeds strenger:

  • Vanaf 30 juli 2025: De installatie moet minstens 12,5 Wp per vierkante meter dakoppervlakte leveren (ongeveer 10% van de totale horizontale dakoppervlakte).
  • Vanaf 1 januari 2030: Het minimum stijgt naar 18,75 Wp per vierkante meter dakoppervlakte.
  • Vanaf 1 januari 2035: De installatie moet ten minste 25 Wp per vierkante meter dakoppervlakte leveren.

Installatievoorwaarden en netstudies

Voor kleine en middelgrote installaties:

  • Geen netstudie nodig voor installaties onder de 25 kVA.
  • Geen net ontkoppelbord vereist voor systemen onder de 30 kVA.
  • Versnelde installatieprocessen door vereenvoudigde voorwaarden.

Voor grotere productie-installaties:

Wie een grote productie-installatie wil plaatsen, is verplicht bij Fluvius een netstudie aan te vragen om te controleren of het netwerk op die plek geschikt is voor zo’n installatie.

Daarnaast schrijft de technische regelgeving Synergrid C10/11 voor dat voor installaties met een vermogen van meer dan 30 kVA een extra netontkoppelbeveiliging vereist is. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de installatie automatisch wordt losgekoppeld van het elektriciteitsnet in het geval van een storing of andere noodsituatie, om de veiligheid van het netwerk te waarborgen. Het naleven van deze regelgeving is essentieel om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en conform de voorschriften wordt aangesloten op het elektriciteitsnet.


De toekomst van uw onderneming

Duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn niet meer weg te denk in de bedrijfswereld. Galileo energy biedt een oplossing op maat. Zonnepanelen dragen niet enkel bij aan een duurzamere toekomst van uw onderneming, maar bieden ook tal van financiële voordelen.



Maak de overstap naar zonne-energie – Profiteer van de voordelen voor uw onderneming!

bronnen: