Zes miljoen euro voor lokale energieprojecten

De Vlaamse regering heeft zes miljoen euro uit het Klimaatfonds vrijgemaakt voor lokale energieprojecten. Met dat geld kunnen steden en gemeenten één of meerdere energieprojecten indienen bij het Vlaams Energieagentschap (VEA). Als het project wordt goedgekeurd, kan een gemeente tot 75 procent van de investeringskost steun krijgen. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Concrete projecten in de eigen stad of gemeente zijn sprekendevoorbeelden voor de inwoners. Daarom steunen we als Vlaamse overheid graag lokale projecten die het draagvlak voor de energietransitie verhogen én ons een stap dichter bij onze energiedoelstellingen brengen.”

In haar Energievisie wil de Vlaamse regering de energietransitie van onderuit aanmoedigen door het ondersteunen van lokale projecten. In het kader van de actie Stroomversnelling werden de voorbije jaren twee campagnes gelanceerd.

Tijdens de eerste campagne ‘Overal zonnepanelen’ konden Vlamingen een groot dak in hun buurt nomineren om er zonnepanelen op te leggen. Per provincie werd 1 gebouw beloond met een gratis haalbaarheidsstudie. Bij de tweede campagne ‘Overal stroomversnellers’ mochten burgers stemmen om een energieproject in hun gemeente te realiseren. Zodra 1 procent van de inwoners had gestemd, kreeg de gemeente een startbudget van 1 euro per inwoner.

Het budget dat de Vlaamse regering vandaag vrijmaakt, is opnieuw bestemd voor lokale energieprojecten. Dit keer kunnen steden en gemeenten rechtstreeks één of meerdere energieprojecten indienen bij het Vlaams Energieagentschap.

Projecten

Lokale besturen krijgen van 11 maart tot en met 30 april 2019 de tijd om energieprojecten op hun eigen grondgebied in te dienen bij het VEA. De keuze is vrij.Alle projecten kunnen tot maximaal 1 euro per inwoner ontvangen, zolang ze maar te maken hebben met energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, groene warmte of elektrische mobiliteit. Het kan bijvoorbeeld gaan om hoogrendementsbeglazing in schoolgebouwen, een warmtepomp in het gemeentelijk zwembad, of het vervangen van de straatverlichting door LED-lampen.

Gemeenten mogen meerdere voorstellen indienen. Pas als elke gemeente van wie een project geselecteerd werd steun ontvangen heeft, kan een volgend project in aanmerking komen.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Vlamingen hebben een groot vertrouwen in hun lokaal bestuur. Als steden en gemeenten nieuwe energieprojecten kunnen realiseren waar hun inwoners baat bij hebben, vergroot het draagvlak voor de energietransitie.”

CO2-uitstoot

Gemeenten moeten per ingediend project ook de verwachte CO2-besparing berekenen. Het Vlaamse Energieagentschap zal die projecten selecteren die zoveel mogelijk CO2 besparen.

Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Van den Heuvel: “Door voor lokale projecten te kiezen die de CO2-uitstoot het meest reduceren, is de optelsom een mooie bijdrage aan een schoner klimaat.”

Minister van Binnenlands Bestuur Homans: “Het energetisch opwaarderen van onze openbare gebouwen is een must. De overheid moet nu eenmaal het voorbeeld geven.”

Minister van Binnenlands Bestuur Homans: “Het energetisch opwaarderen van onze openbare gebouwen is een must. De overheid moet nu eenmaal het voorbeeld geven.”

bron: https://www.lydiapeeters.be/minister/zes-miljoen-euro-voor-lokale-energieprojecten/