Het ontwerpdecreet ‘digitale meter’

“De eigenaars van zonnepanelen kunnen eindelijk op hun twee oren slapen”, zegt Vlaams minister van energie Lydia Peeters. Na de goedkeuring van het decreet door de commissie energie drie weken geleden, keurt ook nu de plenaire vergadering van het Vlaamse parlement het ontwerpdecreet ‘digitale meter’ goed.

Eigenaars van zonnepanelen en mensen die voor eind 2020 nog een zonnepaneleninstallatie plaatsen, hebben recht op een terugdraaiende meter tot 15 jaar na plaatsing. Bij de eigenaars van zonnepanelen zal de digitale meter nog dienst doen zoals een terugdraaiende teller.

Vanaf 1 juli mogen we de uitrol van de eerste digitale meters verwachten. De uitrol zal gebeuren door de distributienetbeheerder Fluvius . Eerst komen de eigenaars van zonnepanelen aan de beurt, vervolgens de nieuwbouwwoningen en grondige verbouwingen en dan de rest van Vlaanderen.

Eigenaars van zonnepanelen mogen gerust zijn dat hun investering in zonnepanelen gegarandeerd blijft. Daarnaast krijgen ze door de digitale meter nog een beter inzicht in hun verbruik.