Offgrid gaan? Een utopie.

Dankzij de invoering van het prosumententarief krijgen wij als installateur steeds vaker de vraag of het mogelijk is om de volledige huishoudelijke elektrische installatie van het net los te koppelen. Het is putje winter, het ideale moment om aan te tonen wat dat juist zo moeilijk en heel duur maakt. Lees even mee:

Stel, je gaat volledig offgrid, dan wil je ook ’s winters gezellig samen koken, tv kijken, een beetje verlichting laten branden. Een doorsnee gezin verbruikt al snel 3500kWh per jaar. Dat komt neer op een gemiddeld dagelijks verbruik van net geen 10kWh per dag.

Om te beginnen heb je een flinke thuis batterij nodig. De batterij van Tesla, de Powerwall levert zo’n 13.5kWh af, op voorwaarde dat je de batterij volledig kan opladen.

Daartegenover staat dat jouw zonnepanelen, met een gemiddelde opbrengst van 3500kWh/jaar, maar bitter weinig stroom produceren. In de week van 21/01/19 tot 27/01/19 was de opbrengst van jouw installatie slechts 1,8kWh/dag. Het dagelijks verbruik is dus veel groter dan de opbrengst tijdens de donkerste dagen.

Wie echt wil volharden heeft momenteel 2 opties:
Je kan 7 keer zowel zonnepanelen plaatsen, jouw installatie zal dan ook zoveel duurder worden.
Als alternatief kan je natuurlijk altijd een stroomgenerator op jouw thuisnet aansluiten. Dergelijke toestellen verslinden natuurlijk wel heel wat diesel en maken ook aardig wat lawaai. Ecologisch kan je zo’n generator niet echt noemen.

Hoewel dit een vereenvoudigd voorbeeldje is, kunnen we hieruit afleiden dat een offgrid installatie voorlopig geen economisch noch ecologisch alternatief vormt voor een klassieke aansluiting op het net.

We verwachten in de toekomst wel dat het plaatsen van een thuis batterij op termijn rendabel zal worden. Op die manier kan je als particulier toch een groter aandeel van jouw eigen opgewekte zonne-energie thuis verbruiken. En dat is tenslotte de doelstelling van de overheid. Voorlopig wachten we evenwel de besluitvorming rond de slimme meter af. Hierover lees je meer in dit artikel: Wat is de financiële impact van de digitale meter?